V Prešove otvorili Dní európskeho kultúrneho dedičstva v SR

10.09.2005 Prešov

Prešov 9. septembra (TASR) - Dedičstvo iných je dedičstvo všetkých bolo mottom dnešného slávnostného celoslovenského otvorenia Dní európskeho kultúrneho dedi...
Prešov 9. septembra (TASR) - Dedičstvo iných je dedičstvo všetkých bolo mottom dnešného slávnostného celoslovenského otvorenia Dní európskeho kultúrneho dedičstva. Uskutočnilo sa v historickej dvorane evanjelického kolégia v Prešove.

Štátna tajomníčka Ministerstva kultúry SR Agnes Biró v príhovore vyzdvihla, že Prešov je ideálnym príkladom napå ňania motta tohoročných dní. Bohaté kultúrne tradície mesta sa budovali na základe príspevkov obyvateľov mnohých národností a mnohých náboženských konfesií.
Už tradičnou súčasťou programu celoslovenského otvorenia dní bol ceremoniál odovzdávania výročných cien revue pre kultúrne dedičstvo Pamiatky a múzeá. V šiestich kategóriách bolo 12 laureátov. Ceny prevzali z rúk generálnej riaditeľky Pamiatkového úradu SR Kataríny Kosovej a generálneho riaditeľa Slovenského národného múzea Petra Marákyho. Napríklad v prvej kategórii objav - nález - akvizícia z ôsmich nominácií sa ceny ušli Krajskému pamiatkovému úradu (KPÚ) v Košiciach a Ľudovítovi Cápovi a Petrovi Gombošovi za nález stredovekých malieb v interiéri Kostola Nanebovzatia Panny Márie v Turni nad Bodvou a KPÚ Bratislava a kolektívu pod vedením Petra Baxu za nález veľkomoravského pohrebiska pri Kaplnke sv. Margity Antiochijskej v Kopčanoch.
Slávnostnému otvoreniu dní predchádzal dvojdňový odborný seminár pod názvom Oplatí sa hľadať s podtitulom Čo všetko je ešte ukryté. Pracovníci KPÚ z celej SR na ňom prezentovali svoje najnovšie nálezy, výsledky práce reštaurátorov a obnovy architektonických pamiatok.
Od dnešného dňa až do nedele 11. septembra je do všetkých kultúrnych inštitúcií na území Prešova vstup zadarmo. Niektoré z nich však vyberali vstupné v podobe \"symbolickej koruny\". Okrem toho pracovníci KPÚ v Prešove organizujú prehliadky pamiatok v centre Prešova.
V Šarišskom osvetovom stredisku predviedla tradičné regionálne techniky v ručnej výrobe, spracovaní a výzdobe ľanových a konopných dekoratívnych textílií Mária Sepešiová. V Šarišskej galérii sa konala vernisáž výstavy Historické tlače z fondov Štátnej vedeckej knižnice v Prešove. Na pešej zóne v historickom jadre Prešova vystúpili viaceré folklórne súbory. Predvedú sa verejnosti aj v sobotu 10. septembra
 

Vyberte región